Anticonceptie

Als je niet zwanger wilt worden kun je bij De Poort terecht voor voorlichting over- en plaatsing van verschillende vormen van anticonceptie. Indien je eerst wat meer informatie wenst, kan je een voorlichtingsconsult aanvragen met een gespecialiseerde verloskundig-echoscopiste. Zij zal jou informatie geven over de verschillende vormen anticonceptie, de voor-en nadelen en ze zal kijken welke optie het beste past in jouw situatie. Bij De Poort worden spiralen en implantatiestaafjes geplaatst.

Anticonceptie mogelijkheden

Spiraal

Bij De Poort worden Mirena, Kyleena en koperspiralen geplaatst. Als je nog twijfelt over welke spiraal je wilt laten zetten, kan je een voorlichtingsgesprek aanvragen of meer informatie vragen aan je verloskundige of arts. Als je een keus hebt gemaakt, kan je een afspraak inplannen voor de plaatsing. De plaatsing wordt gedaan door een gekwalificeerd verloskundig-echoscopiste en duurt 30 minuten. Een nacontrole wordt 6 weken na de plaatsing gedaan, waarbij met de echo wordt gecheckt of de spiraal goed zit. Indien je net bevallen bent kan je de spiraal 12 weken na de bevalling geplaatst worden.

Implanon

Bij de Poort wordt ook een implantatiestaafje geplaatst in de arm. Als je hierover nog twijfelt, kan je een voorlichtingsgesprek aanvragen of meer informatie vragen aan je verloskundige of arts. Als je een keus hebt gemaakt, kan je een afspraak inplannen voor de plaatsing. De plaatsing wordt gedaan door een gekwalificeerd verloskundig-echoscopiste en duurt 30 minuten.

Belangrijk om mee te nemen voor de plaatsing van een spiraal:

  • PSpiraal (tenzij verloskundige of arts anders heeft gezegd)
  • PInlegkruisje of maandverbandje

Veelgestelde vragen

Mag ik ook een spiraal komen zetten als ik niet eerder bij De Poort ben geweest?

Jazeker, ook als je niet eerder bij De Poort bent geweest of nog geen kinderen hebt gehad, kan je bij ons een spiraal laten plaatsen.

Zijn er kosten verbonden aan het voorlichtingsconsult of het plaatsen van anticonceptie?

De kosten voor het voorlichtingsconsultant bedragen 30 euro. De kosten voor het plaatsen van anticonceptiemiddelen hangen af van je zorgverzekering. Sommige verzekeringen vergoeden het helemaal of een deel ervan.

Moet ik menstrueren voor de plaatsing van een spiraal?

Wanneer je nog niet eerder bent bevallen, gaat de voorkeur voor plaatsing uit tijdens de menstruatiecyclus. Wanneer je menstrueert staat je baarmoedermond namelijk meer open en zal het gemakkelijker zijn de spiraal in te brengen. Wanneer je al eerder bevallen bent, is de plaatsing onafhankelijk van je menstruatiecyclus.