Anticonceptie

Als je niet zwanger wilt worden kun je bij De Poort terecht voor voorlichting over- en plaatsing van verschillende vormen van anticonceptie. Indien je eerst wat meer informatie wenst, kan je een voorlichtingsconsult aanvragen met een gespecialiseerde verloskundig-echoscopiste. Zij zal jou informatie geven over de verschillende vormen anticonceptie, de voor-en nadelen en ze zal kijken welke optie het beste past in jouw situatie. Bij De Poort worden spiralen en implantatiestaafjes geplaatst.

Anticonceptie mogelijkheden

Spiraal

Bij De Poort worden de volgende spiralen geplaatst: Mirena, Kyleena en koperspiralen (T-Safe, Multi-Safe en Flexi-T). Als je nog twijfelt over welke spiraal je wilt laten zetten, kan je een voorlichtingsgesprek aanvragen of meer informatie vragen aan je verloskundige of arts. Als je een keus hebt gemaakt, kan je een afspraak inplannen voor de plaatsing. De plaatsing wordt gedaan door een gekwalificeerd verloskundig-echoscopiste en duurt 30 minuten. Tijdens de plaatsing wordt met een echo gecontroleerd of het spiraal goed geplaatst is.  Een nacontrole met de echo kan 6 weken na de plaatsing. Indien je net bevallen bent kan je de spiraal 12 weken na de bevalling geplaatst worden.

Implanon

Bij de Poort wordt ook een implantatiestaafje geplaatst in de arm. Als je hierover nog twijfelt, kan je een voorlichtingsgesprek aanvragen of meer informatie vragen aan je verloskundige of arts. Als je een keus hebt gemaakt, kan je een afspraak inplannen voor de plaatsing. De plaatsing wordt gedaan door een gekwalificeerd verloskundig-echoscopiste en duurt 30 minuten.

Belangrijk om mee te nemen voor de plaatsing van een spiraal:

  • PSpiraal (tenzij verloskundige of arts anders heeft gezegd)
  • PInlegkruisje of maandverbandje

Veelgestelde vragen

Mag ik ook een spiraal komen zetten als ik niet eerder bij De Poort ben geweest?

Jazeker, ook als je niet eerder bij De Poort bent geweest of nog geen kinderen hebt gehad, kan je bij ons een spiraal laten plaatsen.

Zijn er kosten verbonden aan het voorlichtingsconsult of het plaatsen van anticonceptie?

De kosten voor het voorlichtingsconsultant bedragen 30 euro. De kosten voor het plaatsen van anticonceptiemiddelen hangen af van je zorgverzekering. Sommige verzekeringen vergoeden het helemaal of een deel ervan.

Moet ik menstrueren voor de plaatsing van een spiraal?

Wanneer je nog niet eerder bent bevallen, gaat de voorkeur voor plaatsing uit tijdens de menstruatiecyclus. Wanneer je menstrueert staat je baarmoedermond namelijk meer open en zal het gemakkelijker zijn de spiraal in te brengen. Wanneer je al eerder bevallen bent, is de plaatsing onafhankelijk van je menstruatiecyclus. 

Wat houdt de nacontrole van de spiraal in?

Met de echo wordt gekeken of de spiraal nog goed in de baarmoeder zit en daarnaast worden eventuele klachten besproken. De nacontrole duurt 10 minuten, wordt niet vergoed door de verzekering en kost 30 euro.

Waarom plaatsen we in De Poort alleen de Mirena, Kyleena en koperspiralen (T-safe, Multisafe en Flexi-T)?

Plaatsing van spiralen vergt een specifieke techniek. De verloskundig-echoscopiste van De Poort zijn bekwaam in het plaatsen van deze spiralen. Mocht je andere spiraal willen plaatsen, neem dan van te voren telefonisch contact op met ons: 071-5657575.