20 wekenecho

De 20 wekenecho is een medisch onderzoek naar lichamelijke afwijkingen bij het kind door middel van een echo.

Tijdens de echo wordt gekeken naar de gezondheid en de ontwikkeling van je baby. De 20 wekenecho  kan worden uitgevoerd tussen 18+0 en 21+0 weken zwangerschap, bij voorkeur tussen 19+0 en 20+0 weken zwangerschap. De echoscopiste beoordeelt de verschillende structuren zoals de schedel, het hart, de buik, de armen, de benen, de wervelkolom en de placenta. De echo lijkt op de 13 wekenecho, alleen bij 20 weken zijn de structuren groter en meer ontwikkeld.

Zo gaat het in zijn werk

Als je een afspraak hebt voor de 20 wekenecho krijg je een bevestiging van je afspraak in je mailbox.

Zorg dat je op tijd aanwezig bent voor de afspraak en meld je bij de assistant aan de balie. Erna zal de echoscopiste je uit de wachtkamer ophalen. De echo duurt maximaal 45 minuten, soms is het onderzoek eerder klaar als de baby zich goed laat zien. De echoscopiste zal je vragen je buik te ontbloten en zal gel op je buik doen. De gel zorgt ervoor dat het beeld goed zichtbaar wordt.

De echoscopiste zal naar de verschillende structuren kijken en ook verschillende structuren benoemen. De echoscopiste zal de bevindingen delen. Na de echo zal je buik schoongemaakt worden en kan je naar huis gaan en de foto’s die zijn gemaakt bewonderen!

Advies van verloskundige

De verloskundige of arts zal je van te voren informeren over de 20 wekenecho. Je kan ervoor kiezen om de 20 wekenecho uit te laten voeren.

Mochten er na de echo nog vragen zijn, dan kan je deze stellen aan de verloskundige of arts. De uitslag van de echo wordt namelijk doorgestuurd naar jouw verloskundige of arts.

Afspraak maken

Als je de termijnecho of 13 wekenecho hebt gehad, kan je een afspraak maken voor de 20 wekenecho. De 20 wekenecho  wordt bij voorkeur uitgevoerd tussen 19+0 en 20+0 weken zwangerschap. De zwangerschapstermijn wordt gerekend met behulp van je termijnecho.

De 20 wekenecho kan alleen plaatsvinden op locatie Leiden.

Foto’s direct op je mobiel

Bij Verloskundig Centrum De Poort ontvang je na het maken van een echo, direct de foto’s op je mobiel via een sms. Het wachtwoord om de foto’s te openen krijg je van de echoscopist.

Je hoeft voor het krijgen van de foto’s niks extra te doen. Op deze manier kun je de foto’s makkelijk delen en blijven ze van goede kwaliteit.

Uitgeprinte foto’s blijven natuurlijk ook mogelijk als je dat liever hebt. Wil je de echofoto’s op een USB-stick? Dan vragen we hier een vergoeding van 5 euro voor.

Overige informatie

Kosten

Medische echo’s worden vergoed door je zorgverzekeraar als je bent doorverwezen door je verloskundige of arts. Mocht je een buitenlandse zorgverzekering hebben, vragen we om de echo zelf te betalen. Je krijgt van ons na de echo een factuur mee en deze kun je vervolgens declareren bij je zorgverzekering.

Niet vergeten bij de echo

  • PEen geldig identiteitsbewijs
  • PDe verwijzing van je verloskundige of arts

Doorverwijzing gekregen?

Ons team van professionals staat voor je klaar

Maak een pretecho voor een mooie herinnering