Bloedonderzoek

Voor bloedonderzoek kan je terecht bij De Poort. Er kunnen verschillende redenen zijn in de zwangerschap waarom je bloed moet laten prikken. Aan het begin van de zwangerschap de wordt bij alle zwangere bloed afgenomen, dit wordt het algemene bloedonderzoek genoemd. Je kan er ook voor kiezen om de NIPT (Niet Invasieve Prenatale Screening) te doen.

Meer informatie over de verschillende bloedonderzoeken lees je hieronder.

Algemene bloedonderzoek

Het algemene bloedonderzoek wordt idealiter uitgevoerd voor de 13e week van de zwangerschap.

Dit onderzoek vindt plaats voor het bepalen van je bloedgroep, de rhesusfactor, irregulaire antistoffen, hepatitis B, lues (syfilis), HIV (aidsvirus) en je hemoglobinegehalte (ijzergehalte) om te zien of je bloedarmoede hebt. Je hoeft hiervoor geen afspraak te maken. Het bloedonderzoek duurt ongeveer 10 minuten en wordt uitgevoerd door de gekwalificeerde assistenten van De Poort. Je krijgt de uitslag via je verloskundige of arts te horen.

Belangrijk om mee te nemen voor het bloedonderzoek:

Het aanvraagformulier dat je hebt gekregen van je verloskundige of arts, staat waarschijnlijk in je mailbox. Op het aanvraagformulier staat Atal Medial met een streepjescode en een ZD-nummer (ZorgDomein nummer).

Het bloed kan je laten prikken bij De Poort, zonder afspraak. Je kan je hiervoor melden aan de balie en de assistent komt je zo snel mogelijk helpen.

NIPT

Je kan ervoor kiezen om de NIPT uit te laten voeren. Bij de NIPT wordt bloed afgenomen na 11 weken zwangerschap.

Om de zwangerschapstermijn vast te kunnen stellen, moet je moet hiervoor de termijnecho hebben gedaan. Je bloed wordt onderzocht in het laboratorium en er wordt gekeken of er aanwijzingen zijn dat uw kind down-, edwards- of patausyndroom heeft (trisomie 21, 18 of 13). Ook kunnen andere chromosomale afwijkingen ontdekt worden, indien u gekozen heeft voor nevenbevindingen. Je krijgt de uitslag via de verloskundige of arts. Mocht u nog vragen hebben over de NIPT vraag dit aan uw verloskundige of arts.

Belangrijk om mee te nemen voor afname van de NIPT:

Aanvraagformulier geprint meenemen. Zorg dat je al betaald heb. Betalen kan je doen via de link op het aanvraagformulier.

Openingstijden

Maandag
9:00 - 12:00 & 13:00 - 15:00
Dinsdag
9:00 - 12:00 & 13:00 - 15:00
Woensdag
9:00 - 12:00 & 13:00 - 15:00
Donderdag
9:00 - 12:00 & 13:00 - 15:00
Vrijdag*
9:00 - 12:00 & 13:00 - 15:00

*Op vrijdag geen NIPT afname mogelijk.