13 wekenecho

De 13 weken echo is een medisch onderzoek naar lichamelijke afwijkingen bij het kind door middel van een echo.

De 13 wekenecho wordt aangeboden sinds september 2021. Het kan zijn dat je in de vorige zwangerschap deze echo dus niet hebt gehad. Omdat de echo recent is ingevoerd, zit het nog in een onderzoeksfase. Je verloskundige of arts kan je hier meer over vertellen. De 13 wekenecho kan worden uitgevoerd tussen 12+3 en 14+3 weken zwangerschap, bij voorkeur tussen 13+0 en 14+0 weken zwangerschap. De echoscopiste gaat met de echo kijken naar verschillende structuren zoals de schedel, het hart, de buik, de armen, de benen, de wervelkolom en de placenta. De echo lijkt op de 20 wekenecho, alleen zijn de structuren nog veel kleiner en is niet alles al duidelijk zichtbaar. Het kan daarom zijn dat de echoscopiste niet alle structuren kan beoordelen. Als dat het geval is, kan de echoscopiste bij de 20 wekenecho opnieuw kijken.

Zo gaat het in zijn werk

Als je een afspraak hebt voor de 13 wekenecho, krijg je een bevestiging van je afspraak in je mailbox.

Zorg dat je op tijd aanwezig bent voor de afspraak en meld je bij de assistente aan de balie. Daarna zal de echoscopiste je uit de wachtkamer ophalen. De echo duurt ongeveer 30 minuten. De echoscopiste zal je vragen je buik te ontbloten en zal gel op je buik doen. De gel zorgt ervoor dat het beeld goed zichtbaar wordt.

De echoscopiste zal naar de verschillende structuren kijken en ook verschillende structuren benoemen. De echoscopiste zal de bevindingen delen. Soms is het nodig om de echo vaginaal te doen, omdat de beeldkwaliteit dan beter is. De echoscopiste zal dit met je bespreken. Na de echo zal je buik schoongemaakt worden en kan je naar huis gaan en de foto’s die zijn gemaakt bewonderen!

Advies van verloskundige

De verloskundige of arts zal je van te voren informeren over de 13 wekenecho. Je kan ervoor kiezen om de 13 wekenecho uit te laten voeren.

Mochten er na de echo nog vragen zijn, dan kan je deze vragen stellen aan de verloskundige of arts. De uitslag van de echo wordt namelijk doorgestuurd naar jouw verloskundige of arts.

Afspraak maken

Als je de termijnecho hebt gehad, kan je een afspraak maken voor de 13 wekenecho. De 13 wekenecho wordt bij voorkeur uitgevoerd tussen 13+0 en 14+0 weken zwangerschap. De zwangerschapstermijn wordt berekend met behulp van je termijnecho. De 13 wekenecho kan alleen plaatsvinden op locatie Leiden. Als je een afspraak wilt maken, klik dan op de button hieronder.

Foto’s direct op je mobiel

Bij Verloskundig Centrum De Poort ontvang je na het maken van een echo, direct de foto’s op je mobiel via een sms. Je krijgt het wachtwoord van de echoscopiste. 

Je hoeft voor het krijgen van de foto’s niks extra te doen. Op deze manier kun je de foto’s makkelijk delen en blijven ze van goede kwaliteit.

Uitgeprinte foto’s blijven natuurlijk ook mogelijk als je dat liever hebt. Wil je de echofoto’s op een USB-stick? Dan vragen we hier een vergoeding van 5 euro voor.

Overige informatie

Kosten

Medische echo’s worden vergoed door je zorgverzekeraar als je bent doorverwezen door je verloskundige of arts. Mocht je een buitenlandse zorgverzekering hebben, vragen we om de echo wel te betalen. Je krijgt van ons na de echo een factuur mee en deze kun je vervolgens declareren bij je zorgverzekering.

Niet vergeten bij de echo

  • PEen geldig identiteitsbewijs
  • PDe verwijzing van je verloskundige

Doorverwijzing gekregen?

Ons team van professionals staat voor je klaar

Maak een pretecho voor een mooie herinnering