Termijnecho

De termijnecho is meestal de eerste echo in de zwangerschap. Tijdens deze echo kijkt de echoscopist hoelang je zwanger bent en wordt de uitgerekende datum vastgesteld.

Het is een van de eerste echo’s die je krijgt. Een spannend moment waarschijnlijk. Op dit moment is het vruchtje nog erg klein, maar toch kan de echoscopiste al naar verschillende structuren kijken. De echoscopiste beoordeelt de hartactie en zal de afstand tussen het hoofd en de stuit meten. Op basis van deze meting kan de uitgerekende datum nauwkeuriger worden berekend. De termijnecho kan worden uitgevoerd tussen de 8+4 en 12+6 weken zwangerschap, bij voorkeur tussen 10+0 en 11+0 weken zwangerschap.

Zo gaat het in zijn werk

Als je een afspraak hebt voor de termijnecho krijg je een bevestiging van je afspraak in je mailbox.

Zorg dat je op tijd aanwezig bent voor de afspraak en meld je bij de assistent aan de balie. Erna zal de echoscopiste je uit de wachtkamer ophalen.

De echo duurt ongeveer 20 minuten. De echoscopiste zal je vragen je buik te ontbloten en zal gel op je buik doen. De gel zorgt ervoor dat het beeld goed zichtbaar wordt. De echoscopiste zal naar verschillende structuren kijken en ook verschillende structuren benoemen. De echoscopiste zal de bevindingen delen. Soms is het nodig om de echo vaginaal te doen, omdat de beeldkwaliteit dan beter is. De echoscopiste zal dit met je bespreken. Na de echo zal je buik schoongemaakt worden en kan je naar huis gaan en de foto’s die zijn gemaakt bewonderen!

Advies van verloskundige

De verloskundige of arts zal je van te voren informeren over de termijnecho. De termijnecho wordt uitgevoerd bij alle zwangere.

Mochten er na de echo nog vragen zijn, dan kan je deze vragen stellen aan de verloskundige of arts. De uitslag van de echo wordt namelijk doorgestuurd.

Afspraak maken

Als je zwanger bent, kan je een afspraak maken voor de termijnecho. De termijnecho wordt bij voorkeur uitgevoegd tussen 10+0 en 11+0 weken zwangerschap. De zwangerschapstermijn wordt gerekend vanaf je eerste dag van je laatste menstruatie.

Foto’s direct op je mobiel

Bij Verloskundig Centrum De Poort ontvang je na het maken van een echo, direct de foto’s op je mobiel via een sms. Je krijgt het wachtwoord van de echoscopiste. 

Je hoeft voor het krijgen van de foto’s niks extra te doen. Op deze manier kun je de foto’s makkelijk delen en blijven ze van goede kwaliteit.

Uitgeprinte foto’s blijven natuurlijk ook mogelijk als je dat liever hebt. Wil je de echofoto’s op een USB-stick? Dan vragen we hier een vergoeding van 5 euro voor.

Overige informatie

Kosten

Medische echo’s worden vergoed door je zorgverzekeraar als je bent doorverwezen door je verloskundige of arts. Mocht je een buitenlandse zorgverzekering hebben, vragen we om de echo wel te betalen. Je krijgt van ons na de echo een factuur mee en deze kun je vervolgens declareren bij je zorgverzekering.

Niet vergeten bij de echo

  • PEen geldig identiteitsbewijs
  • PUw verwijzing van uw verloskundige

Doorverwijzing gekregen?

Ons team van professionals staat voor je klaar

Maak een pretecho voor een mooie herinnering