Vitaliteitsecho

De vitaliteitsecho is de eerste echo die kan worden gemaakt in de zwangerschap. Bij de vitaliteitsecho wordt gekeken naar de hartactie van de baby. Dit betekent dat er wordt gekeken of het hartje klopt.

Sommige zwangeren hebben een indicatie om een vitaliteitsecho te laten maken. Dit krijg je te horen krijgen van je verloskundige of arts. De vitaliteitsecho wordt bij voorkeur uitgevoerd tussen 7+0 weken en 8+4 weken zwangerschap. Op de echo is dan nog weinig te zien. Het is waarschijnlijk wel een spannende echo, omdat het de eerste keer is dat je het hartje ziet kloppen.

Zo gaat het in zijn werk

Als je een afspraak hebt voor de vitaliteitsecho, krijg je een bevestiging van je afspraak in je mailbox.

Zorg dat je op tijd aanwezig bent voor de afspraak en meld je bij de assistent aan de balie. Erna zal de echoscopiste je uit de wachtkamer ophalen. De echo duurt 20 minuten.

De echoscopiste zal je vragen je buik te ontbloten en zal gel op je buik doen. De gel zorgt ervoor dat het beeld goed zichtbaar wordt. Vervolgens zal de echoscopiste verschillende structuren bekijken met de echo. Ze zal de bevindingen benoemen. Soms is het nodig om de echo vaginaal te doen bij een jonge zwangerschap, omdat de beeldkwaliteit dan beter is. De echoscopiste zal dit met je bespreken. Na de echo zal je buik schoongemaakt worden en kan je naar huis gaan en de foto’s die zijn gemaakt bewonderen!

Advies van verloskundige

De verloskundige of arts zal je van te voren informeren indien je in aanmerking komt voor de vitaliteitsecho.

De vitaliteitsecho wordt niet uitgevoerd bij alle zwangere. Mochten er na de echo nog vragen zijn, dan kan je deze vragen stellen aan de verloskundige of arts. De uitslag van de echo wordt namelijk doorgestuurd.

Afspraak maken

Als je zwanger bent, kan je een afspraak maken voor de vitaliteitsecho. De vitaliteitsecho wordt bij voorkeur uitgevoerd tussen 7+0 weken en 8+4 weken zwangerschap. De zwangerschapstermijn wordt gerekend vanaf je eerste dag van je laatste menstruatie.

Foto’s direct op je mobiel

Bij Verloskundig Centrum De Poort ontvang je na het maken van een echo, direct de foto’s op je mobiel via een sms. Het wachtwoord krijg je van de echoscopiste.

Je hoeft voor het krijgen van de foto’s niks extra te doen. Op deze manier kun je de foto’s makkelijk delen en blijven ze van goede kwaliteit.

Uitgeprinte foto’s blijven natuurlijk ook mogelijk als je dat liever hebt. Wilt u de echofoto’s op usb? Dan vragen we hier een vergoeding van 5 euro voor.

Overige informatie

Kosten

Medische echo’s worden vergoed door je zorgverzekeraar als je bent doorverwezen door je verloskundige of arts. Mocht je een buitenlandse zorgverzekering hebben, vragen we om de echo wel te betalen. Je krijgt van ons na de echo een factuur mee en deze kun je vervolgens declareren bij je zorgverzekering.

Niet vergeten bij de echo

  • PEen geldig identiteitsbewijs
  • PUw verwijzing van uw verloskundige

Doorverwijzing gekregen?

Ons team van professionals staat voor je klaar

Maak een pretecho voor een mooie herinnering