Echo’s

Medische echo’s worden gemaakt door echoscopisten van De Poort op verwijzing van je verloskundige of arts. We willen jullie vragen met maximaal 3 personen te komen. Kinderen zijn welkom bij de vitaliteit en termijn echo. In de veel gestelde vragen leest u hier meer over.

Lees hieronder alvast wat informatie over de verschillende echo’s. 

Belangrijk om mee te nemen:

  • PVerwijzing van uw verloskundige
  • PEen geldig identiteitsbewijs

Veelgestelde vragen

Mogen kinderen mee naar de 13 weken en 20 weken echo’s?

Dit is niet toegestaan bij de 13 weken en de 20 weken echo. Het echo onderzoek duurt 30 tot 40 minuten. Onze ervaring leert dat dit voor kinderen te lang is. Bovendien zij weinig herkennen van hun broertje of zusje. Je moet dan aandacht schenken aan je kind in plaats van naar de echobeelden kijken en naar de uitleg luisteren. Daarnaast kan de echoscopist zich niet goed meer concentreren. Kinderen mogen wel mee bij de vitaliteit en termijn echo.

Wat is het wachtwoord om de foto’s van mijn echo’s te bekijken?

Het wachtwoord om de foto’s van je echo te bekijken is poort20

Moet ik een volle of lege blaas hebben tijdens de echo’s?

Als er een echo wordt gemaakt op je buik is een volle blaas aan te raden (twee glazen water anderhalf uur voor de echo is voldoende). Soms is het nodig dat een echo vaginaal gemaakt moet worden, zodat de echoscopiste een beter beeld krijgt. Bij een vaginale echo is een lege blaas aan te raden. Dit krijg je te horen van de echoscopiste of de assistente.

Foto’s direct op je mobiel

Bij Verloskundig Centrum De Poort ontvang je na het maken van een echo, direct de foto’s op je mobiel via een sms. Het wachtwoord krijg je van de echoscopist.

Je hoeft voor het krijgen van de foto’s niks extra te doen. Op deze manier kun je de foto’s makkelijk delen en blijven ze van goede kwaliteit.

Uitgeprinte foto’s blijven natuurlijk ook mogelijk als je dat liever hebt. Wilt u de echofoto’s op usb? Dan vragen we hier een vergoeding van 5 euro voor.

De verschillende type echo’s

Hieronder kun je zien welke medische echo’s gemaakt worden bij De Poort. Klik op de echo voor meer informatie.

Termijnecho

De termijnecho is meestal de eerste echo in de zwangerschap. Tijdens deze echo kijken wij hoelang je al zwanger bent en wordt de uitgerekende datum vastgesteld.

De 13 wekenecho

De 13 wekenecho is een medisch onderzoek naar lichamelijke afwijkingen bij het kind door middel van een echo.

20 wekenecho

De structurele echo (seo), ook wel 20-weken echo genoemd is een medisch onderzoek naar lichamelijke afwijkingen bij de baby door middel van een echo.

Vitaliteitsecho

De vitaliteitsecho is de eerste echo die gemaakt kan worden in de zwangerschap. Bij de vitaliteitsecho wordt gekeken naar de hartactie van de baby. Dit betekent dat ze op zoek gaan naar het kloppende hartje.

Overige echo’s

Bij De Poort voeren wij ook andere medische echo’s uit. Bijvoorbeeld ter bepaling van de vitaliteit van de vrucht, de groei of de ligging van de baby, bloedverlies tijdens de zwangerschap of de locatie van de placenta. Als je bent verwezen door je verloskundige of arts, krijg je de echo vergoed vanuit je zorgverzekering.

Groeiecho

Sommige vrouwen hebben een indicatie voor een groeiecho. Je krijgt dit te horen van je verloskundige of arts. De echoscopiste meet verschillende structuren van de baby om de groei te bepalen. Deze echo wordt vaak gedaan in het 3e trimester van je zwangerschap.

Liggingsecho

Soms is er een indicatie voor een liggingsecho of twijfelt je verloskundige of arts over de ligging van de baby. De echoscopiste kijkt bij deze echo hoe de baby in de buik ligt. Vaak vindt deze echo plaats aan het einde van je zwangerschap.

Echo bij bloedverlies

Het kan gebeuren dat je bloedverlies hebt tijdens je zwangerschap. Overleg dit met je verloskundige of arts. Soms is het nodig om een echo te maken om te kijken naar de baby.

Placentalokalisatie

Sommige vrouwen hebben een indicatie om met een echo naar de placenta, oftewel moederkoek, te kijken. Dit krijg je te horen van je verloskundige of arts.

Doorverwijzing gekregen?

Ons team van professionals staat voor je klaar

Maak een pretecho voor een mooie herinnering