NIEUW: De 13 weken echo

Per 1 september 2021 is het voor zwangeren mogelijk een extra echo te laten maken. De 13 wekenecho is een medisch onderzoek. De echoscopist kijkt of er lichamelijke afwijkingen bij jullie baby te zien zijn. De 13 wekenecho lijkt veel op de 20 wekenecho. Natuurlijk kun je bij 13 weken nog niet alles zien met de echo, jullie baby is klein en nog niet alle organen zijn goed te beoordelen.

De 13 weken echo is de komende jaren een wetenschappelijke studie. Onderzocht wordt wat de voor- en nadelen zijn van een extra echo  in het eerste trimester van de zwangerschap. Een voordeel kan zijn dat je vroeg in de zwangerschap een lichamelijke afwijking ontdekt en dan meer tijd hebt om nader onderzoek te doen. Mocht het kindje een ernstige afwijking hebben kun je voeger de zwangerschap afbreken.

Een nadeel kan zijn dat de echoscopist iets ziet op de echo waarvan de betekenis onzeker is. Op dat moment is je zwangerschap niet meer onbezorgd en ook al blijkt het later goed te zijn. In het onderzoek is er onder andere aandacht voor deze ervaring van zwangeren die mee doen met de 13 weken echo. Het is nadrukkelijk géén echo om te zien of het een jongetje of een meisje wordt.

Wat kun je wel al zien?

Of het schedeltje en de hersenen goed zijn aangelegd, de rug en de buikwand van de baby er goed uitzien, of er een grote hartafwijking is, of de armpjes en de beentjes er goed uitzien. Of het gezichtje er goed uit ziet. Natuurlijk moet een baby er wel goed voorliggen om alles goed te kunnen zien. Als iemand een dikke buikwand heeft, of er zijn littekens onder in de buik kan het voorkomen dat je de baby niet goed kan zien.

Wat als je het niet kan zien?

De echoscopisten zullen altijd hun best doen jullie kindje goed in beeld te krijgen. Echter als het kindje er niet goed voorligt en je kunt bijvoorbeeld het hartje niet goed zien op de echo dan is dit geen reden om of ongerust te zijn of om nog een extra echo te maken. Met 20 weken wordt dan nogmaals jullie baby van top tot teen echografisch onderzocht als je dat wilt.

Is de echo verplicht?

Nee, de keuze is geheel aan jullie zelf. De verloskundige of gynaecoloog zal jullie voorlichting geven zodat jezelf die keuze kan maken.

Kost de echo geld?

In deze onderzoek setting kost de echo geen geld voor jullie.